Mieskuoro Sirkat

Helena Eeva (1923-60)

Helena Eeva syntyi Metsäpirtissä ja kuoli Helsingissä. Vanhemmat olivat maanviljelijä, maalaisliittolainen kunnallispoliitikko Jooseppi Eeva ja kätilö, kansakoulunopettaja Aino Eeva.

Helena Eeva työskenteli lottana rintamalla jo 16-vuotiaana.

Eeva kävi kauppakoulun Mikkelissä ja toimi kauppa-apulaisena ja kirjanpitäjänä. Helena Eevan elämään kuului niin rakkautta kuin menetyksiäkin - siis runonlaulajien ikuisia aiheita. Isä kuoli, kotiseutu jäi rajan taakse, sodassa kaatuivat niin veli kuin kihlattukin. Tuli toinen mies, joka on sittemmin tyttärelleen kertonut olleensa nuorena melkoinen don juan. Helena Eeva jätti työnsä Askolan osuuskaupan kirjanpitäjänä ja siirtyi Musiikki-Fazerin kirjanpitäjäksi Helsinkiin.

Helena Eeva on suomalaisten tunteiden tulkki, rakkauden kaipuun, ikävän, melodraaman ja patetian suuri runoilija. Hän on kirjoittanut sanat 154 lauluun. Hänen sanoittamiaan ovat mm. laulut 'Eron hetki on kaunis', 'Harmaat silmät', 'Jos helmiä kyyneleet ois', 'Kulkuriveljeni Jan', 'Lasten liikennelaulu', 'Riepumatto' ja 'Suopursu'.

Helena Eeva käytti nimimerkkejä H. Neva, A. Kajo, Asser Tervasmäki, Arvi Tarvainen, L. Suolakivi, Aarne Torniainen ja Tjärbacka.

Viimeksi päivitetty: 15.8.2018