Mieskuoro Sirkat

Miten pääsen sirkaksi ?

Ole mies - ole Sirkka !

Mieskuoromusiikki taidemuotona on Suomessa suosittu harrastus. Laulajia maassamme on tuhansia ja kuoroja satoja.

Mieskuorolaulamisesta saa parhaiten kuvan kokeilemalla sitä itse. Sirkkoihin on helppoa tulla tutustumaan: minä tahansa maanantaina voi tulla kuuntelemaan harjoituksiin Aren aukiolla sijaitsevan kauppakeskus Kolmikulman A-portaan 6. kerrokseen Jyväskylä Sinfonian tilaan klo 18. Harjoituksemme ovat aina avoimia, eikä tutustuminen velvoita mihinkään.

Jos haluaa kokeilla laulamista kuorossa, niin sitä varten on oma proseduurinsa. Harjoitusten tauolla klo 19:30 kuoronjohtaja, varajohtaja ja 2-3 laulajaa keskustelee kanssasi, he laulattavat ja kuuntelevat äänialaasi miettien, mihin stemmaan äänesi luontaisesti tuntuisi sopivan. Tilaisuus on turvallinen ja rauhallinen ja yksityinen. Kun sopiva stemma löytyy, niin tulija otetaan koeajalle kuoroon.

Uudet tulijat toivotetaan aina lämpimästi tervetulleiksi kuoroon. Koeaikana uusi laulaja miettii, onko Sirkat hänelle sopiva yhteisö. Ensimmäinen vuosi on uudelle laulajalle jäsenmaksuton kokeilu- ja testaamisaika. Emme edellytä aikaisempaa kuorokokemusta eikä musiikin teorian tuntemista. Riittää, kun lauluäänesi soveltuu laulamiseen yhdessä toisten kanssa.

Kuoro auttaa kehittämään jatkuvasti laulajiensa ääntä, ja jokainen huomaa melko nopeasti lauluäänensä kehittymisen. Parhaimmillaan se vaikuttaa myös puheäänen laatua parantavasti. Musiikillinen yleissivistys ja musiikin teorian tuntemus lisääntyy laulaessa. Kuoro nimeää uudelle tulijalla kuorokummin, joka huolehtii uuden laulajan perehdyttämisestä Sirkkojen elämään.

Kun uudesta laulajasta tulee Sirkkojen jäsen, niin se tarkoittaa maanantai-iltojen pyhittämistä kuoron harjoituksiin klo 18–21. Sen lisäksi saamme esiintyä erilaisissa konserteissa ja tilaisuuksissa sekä harrastaa myös muunlaista yhteisöllisyyttä. Sellaisia ovat kuoron vuosijuhla syyskuun lopussa, matkat ja konserttien jälkeiset karonkat. Olemme pitäneet tapanamme jäädä kerran kuussa "jälki-istuntoon" harjoitusten päätteeksi Poppariin tai muuhun lähistön ravintolaan vaihtamaan kuulumisia. Yleensä laulaminen on jatkunut vielä sielläkin!

Kaikki kuoron toimihenkilöt ja kuorolaiset kertovat mielellään lisää tästä jalosta ja terveellisestä harrastuksesta.

Valokuvat Tapani Tuomikosken, jälki-istunnon kuva Alina Kilpelän.

Viimeksi päivitetty 18.8.2019