Mieskuoro Sirkat

Suomisirkus 100

SuomiFinland100

Suomi-sirkus 100 on monitaiteinen kuoroteos. Mieskuoro Sirkat ja Jyväskylän Huoneteatteri sirkustaiteilija Erika Forsbergin ryydittämänä katsovat yhdessä Suomen historiaa pilke silmäkulmassa monikulttuurisesta nykytilanteesta muinaisuuteen, historian kipeitä kohtia unohtamatta, mutta yhteisyyden voimaa etsien.

Esitys

"Suomi-sirkus 100" valmistuu syksyllä 2017. Se on n. 1,5 tunnin monitaiteinen kuoroesitys, josta tehdään myös n. 35 minuutin koululaisversio. Esitys kiertää pääosin Keski-Suomessa, mutta vierailukutsuja odotetaan myös maakunnan ulkopuolelta.

Jyväskylän Huoneteatterista Raili Kivelä käsikirjoittaa ja ohjaa kuorokertomuksen, joka käsittelee Suomen historiaa kronologisesti käänteisesti, monikulttuurisesta nyky-Suomesta muinaisuuteen keskittyen kuitenkin itsenäisen Suomen tarinaan. Kuoroesitys hyödyntää teatterin ja sirkuksen keinoja sekä valokuvien projisointeja. Esityksessä kuullaan useita Suomessa puhuttuja kieliä.

Musiikkina on perinteisiä mieskuorolauluja sekä kolmelta nykysäveltäjältä tilattuja lauluja. Sirkkoihin etsitään myös maahanmuuttajataustaisia laulajia ja soittajia sekä lisää nuoria miesääniä. Produktiossa laulaa myös poikakuoro ja musisoi nuorten bändi. Tämä esitys rakennettaan yhdessä: eri-ikäiset sekä eri taiteen harrastajat ja ammattilaiset yhdessä.

Jyväskylän Sirkuskoulun rehtori Erika Forsberg opastaa laulajat ja näyttelijät – sekä koulujen kuorot – sirkuksen liikekieleen ja tuo esitykseen nykysirkuksen maagisen sävyn myös esiintyjänä.

Keskeisenä Suomen tarinan käsittelyssä ovat valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläisen kuvat, joista projisointitaiteilija Teemu Määttänen yhdessä lavastaja Hannele Enervi-Niemelän ja puvustaja Tua Hautamäen kanssa luo esitykselle huikean visuaalisen ympäristön.

Esityspakaikat ja -aika

Esitys tulee ensi-iltaansa Suomen 100-vuotisjuhlassa lokakuussa 2017, samalla se on osa Suomen vanhimman suomenkielisen "oppikoulun" Jyväskylän Lyseon lukion uusien, remontoitujen tilojen vihkijäisjuhlallisuuksia. Sen jälkeen esitys kiertää Keski-Suomessa. Jokaisella esiintymispaikkakunnalla sekä aikuisten että lasten tai nuorten kuoro osallistuu esitykseen. Esitys on suunniteltu siten, että se voidaan esittää missä tahansa voimistelusalissa.

Mukaan lähteville kuoroille järjestetään työpajoja nykysirkuksesta ja teatterillisista ilmaisukeinoista sekä valmistava yhteinen kuoroleiri. Produktio on valmis kutsuttuna esiintymään myös muualla Suomessa.

Tavoitteet

Projektin tavoite on löytää uudenlainen, iloinen tapa kuvata Suomen historiaa itsenäisen kansakunnan näkökulmasta, kaihtamatta vaikeita asioita kuten sotia tai maasta- ja maahanmuuttoa. Keskeistä projektissa on saada eri toimijat rakentamaan tarinaa yhdessä, toinen toisiltaan oppien. Niin kuorolaiset kuin teatteriväki ja sirkustaiteilijatkin haastavat itsensä ja ylittävät rajoja, joita kaavamainen vain oman alan harjoittaminen helposti luo.

Erityisenä tavoitteena on saada itsenäisen Suomen historiassa kunniakkaan mieskuoroperinteen brändi raikastumaan niin, että kuorolauluun saataisiin innostumaan myös nuoria ja muualta Suomeen muuttaneita. Yhdessä laulaminen ja produktion luominen koetusti antaa voimia ja luo hyvää mieltä. Kuorolaulu parantaa tutkimusten mukaan elämän laatua.

Yhtenä tavoitteena on tarjota Keski-Suomen kunnille mahdollisuus osallistua isoon projektiin Suomen juhlavuonna. Monelle pienelle kunnalle esityksen vierailu tarjoaa juhlavuoden päätapahtumaan loistokkuutta, johon omin voimin ei olisi mahdollisuutta, mutta johon kunnan kuorot ja koulut pääsevät tuomaan oman luovan panoksensa.

Taustaa

Mieskuoro Sirkat ja Jyväskylän Huoneteatteri ovat toimineet aiemminkin yhdessä. Edellisen kerran toteutettiin Osuuspankin tilauksena esitys "Yhdessä unelmista totta – Keski-Suomen Osuuspankki 110 v". Esitys sai niin paljon kiitosta ja toi uutta virtaa perinteikkäälle mieskuorolle, että jo silloin päätettiin miettiä, milloin olisi seuraavan suurhankkeen vuoro. Valokuvaaja, lavastaja ja puvustaja ovat samoja kuin tuossa projektissa.

Erika Forsberg (nykysirkus) ja Teemu Määttänen (mediataide) ovat oman alansa huippuosaajia ja ovat tehneet useita kertoja yhteistyötä käsikirjoittaja-ohjaaja Raili Kivelän ja Huoneteatterin kanssa (mm- 2000-luvun alun kiitetyt Ristin tie -produktiot, jotka poikkesivat suuresti muualla Suomessa esitetyistä versioista ja saivat runsaasti kiitosta).

Tuloksia

Esityksen näkee Jyväskylässä 2 000–3000 koululaista ja 200–800 muuta kuntalaista. Ympäristökunnissa katsojamäärä on 1000–3 000. Tähyämme myös maakunnan ulkopuolelle.

Toteuttajat ja yhteistyökumppanit

Keski-Suomen kunnat ja koulut
Jyväskylän Sirkuskoulu
Monikulttuurikeskus Gloria

Yksittäisiä taiteilijoita:
Raili Kivelä (käsikirjoitus ja ohjaus>
Erika Forsberg (sirkusosion suunnittelu)
Hanna-Kaisa Hämäläinen (valo- ja videokuvaus)
Teemu Määttänen (valot ja projisoinnit)
Tua Hautamäki (puvustus)
Hannele Enervi-Niemelä (lavastus)
Kirsti Rasehorn (säveltäjä)
Sanna Salminen (säveltäjä)
Reima Viitala (säveltäjä)
Christina Noukkala (graafikko).

Yhteensä ydinryhmässä toimii 70 taiteen tekijää, sen lisäksi eri kuntien kuoroista ja kouluista 200–400 toimijaa.

Hankkeen yhteys itsenäisyyden juhlavuoteen

Esitys käsittelee Suomen historiaa keskittyen laulujen ja valokuvien kautta itsenäisen kansakunnan käsitteen pohtimiseen. Uudenlaisella monialaisella estetiikalla pyritään näkemään Suomen itsenäisyyden ajan historiasta sekä tästä hetkestä niitä voimavaroja, joilla niin Jukolan Jussi kuin Koskelan Jussikin raivasivat tietä sivistysvaltiolle niin, että yhä monikulttuurisemmassa Suomessa juuri yhdessä tekemisen ja luomisen perinne olisi vahvasti läsnä.

Keskeistä esitykssä on luomisen ja yhdessä tekemisen ilo; ilo tuodaan myös itsenäisyyden juhlimisessa keskeiseksi.

Juhlavuoden teemasana Yhdessä toteutuu hankkeessa kaikilla tasoillla:

  1. eri taiteen alat kohtaavat esityksessä (mies- ja poikakuoromusiikki, nuorten bändimusiikki, teatteri, sirkus, valokuvaus, projisointitaide)
  2. mieskuoro toimii yhdessä naisten kanssa
  3. ammattilaiset ja harrastajat toimivat yhdeessä
  4. eri ikäluokat toimivat yhdessä
  5. eri kunnat toimivat yhdessä
  6. eri kulttuuriperinteistä tulevat ihmiset toimivat yhdessä.

Yksinkertaisesti Suomi-sirkus 100 tehdään yhdessä.

Esityksestä kootaan myös lyhennetty viedoversio esim. koulujen käyttöön, jotta musiikin opetuksessa voidaan hyödyntää Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä tätä suurhanketta, vaikka yli 60-henkinen esiintyjäryhmä ei kaikkia esiintymispyyntöjä voisikaan vastaanottaa.

Vaikuttavuus

Kunnianhimoinen taiteellinen esitys vaikuttaa varmasti yleisöön, mutta vielä pitkäkestoisempi on hankkeen vaikutus eri taiteenalojen toimijoiden, eri ikäryhmien ja eri kulttuuripiireistä tulevien suomalaisten yhteisellä ponnistuksella Suomen historian ja nykytilanteen kuvaamiseksi.

Erityisen vaikuttavaa on se, että kiertävä esitys ei tule kuntaan vain oman esityksensä kanssa, vaan esitys on suunniteltu niin, että jokaisesta kunnasta, jossa Suomi-sirkus 100 esitetään, mukaan esityksen valmistamiseen ja esittämiseen omassa kunnassaan tulee sekä koulujen väkeä että kunnassa jo olevia kuoroja. Esityksen toteuttajia on satoja ja katsojia tuhansia.

Ainutlaatuinen, innovatiivinen hanke

Esitys on sekä toteutustavaltaan että esiintyjäryhmältään ainutkertainen. Suomen itsenäistä historiaa tutkitaan tavalla, jolla sitä aiemmin ei ole yritetty kuvata. Produktioon käsikijoitetaan, sävelletään, suunnitellaan sirkuskoreografioita, etsitään uutta tapaa laulaa yhdessä ja otetaan mukaan maahanmuuttajia omine soittimineen ja sävelineen. Kaikesta tuosta syntyy yhdessä ainutlaatuinen kokemus sekä esiintyjille että katsojille.

Saatavuus

Hanke suunnitellaan kiertäväksi, ja se vaatii mittavan koneiston ja vahvan rahoituksen, jotta projisoinnit ja nykysirkuksen huikeat akrobatiatemput kattoliinoineen voidaan toteuttaa.

Hankkeeseeen on nyt jo sitoutunut viisi kuntaa Keski-Suomesta ja Päijät-Hämeestä sekä alustavan kiinnostuksensa osoittanut vielä useampi sekä Keski-Suomesta että Mikkelistä, Kokkolasta ja Turusta.

Esityksestä tehdään koululaisversio, joka esitetään kiertuepaikkakunnilla aina päivällä ja illalla pitempi versio täydellä miehityksellä kaikille avoimessa tilaisuudessa. Näin kullakin paikkakunnalla voidaan maksimoida yleisön määrä.

Esityksestä tehdään lisäksi 30 minuutin viedoversio, jonka esim. vanhainkodit tai koulut voivat hankkia näytettäväksi Suomi 100 vuotta -tilaisuuksissa niillekin, jotka eivät esitykseen pääse.

Hanke on merkitykseltään kansallinen ja kansainvälinen

Hanke suunnitellaan kiertäväksi, vaikka se vaatiikin melko mittavan koneiston ja vahvan rahoituksen, jotta projisoinnit ja nykysirkuksen huikeat akrobatiatemput kattoliinoineen voidaan toteuttaa.

Hankkeeseeen on nyt jo sitoutunut 5 kuntaa Keski-Suomesta ja Päijät-Hämeestä sekä alustavan kiinnostuksensa osoittanut vielä useampi sekä Keski-Suomesta että Mikkelistä, Kokkolasta ja Turusta.

Laajaa yhteistyötä

Hankkeemme budjetti on mittava ja haemme rahoitusta eri rahastoilta ja säätiöiltä sekä sponsoreilta. Olemme kiinnostuneita neuvottelemaan myös siitä, missä tilaisuuksissa tai minkä tilaisuuksien yhteydessä voimme esittää kuorospektaakkelimme jo sovittujen maakunnallisten esitysten lisäksi.

Viimeksi päivitetty: 5.6.2018